Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Λ.Ε.Α.

Το περασμένο Σάββατο, πήρα μέρος στο brevet του Πύργου. Ποδηλάτησα 200 χιλιόμετρα σε 10 ώρες καθαρής ποδηλασίας (κι άλλη μια ώρα και 45 λεπτά περίπου στάσεων για ξεκούραση). Σήμερα, πήρα την οικογένεια και πήγαμε με το αυτοκίνητο στο Λουτράκι.

Το περασμένο Σάββατο, κινήθηκα με το ποδήλατο στον εθνικό δρόμο Πύργου - Πατρών, στον εθνικό δρόμο Ολυμπίας - Πύργου και σε πολλά χιλιόμετρα επαρχιακού δικτύου του νομού Ηλείας. Κινήθηκα επίσης με το αυτοκίνητο, στην "Ε.Ο." Αθήνας - Πάτρας κατά τη μετάβαση και επιστροφή μου από τον Πύργο. Σήμερα κινήθηκα με το αυτοκίνητο στην "Ε.Ο." Αθηνών - Κορίνθου.

Το περασμένο Σάββατο ένας οδηγός κλειστού φορτηγού, κινούμενος στον εθνικό δρόμο Ολυμπίας - Πύργου, έκανε προσπέραση βγαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα, έχασε τον έλεγχο, και παρέσυρε έναν συν-ποδηλάτη μου (που έπαιρνε μέρος στο brevet), σκοτώνοντάς τον ακαριαία και βυθίζοντας στη θλίψη ολόκληρη την ποδηλατική κοινότητα και όχι μόνο.

Όσο κινήθηκα με το αυτοκίνητο στους κατ' ευφημισμό εθνικούς δρόμους που προανέφερα το περασμένο Σάββατο, αναγκάστηκα πολλές φορές να κάνω δεξιά και να χρησιμοποιήσω τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α). Κινούμενος με 100 - 110 χλμ/ώρα σε δρόμους που το όριο δεν είναι πάνω από 80, πολλές φορές χρειάστηκε να κάνω δεξιά (στη Λ.Ε.Α) ώστε να με προσπεράσουν βιαστικοί οδηγοί (που αγνοούν την έννοια της απόστασης ασφαλείας από προπορευόμενο όχημα, αλλά γνωρίζουν άπταιστα τη χρήση των μεγάλων φώτων ως απειλητικού σινιάλου "κάνε πέρα να περάσω"!) πού πήγαιναν προφανώς με 120+ χλμ/ώρα.

Η Λ.Ε.Α. δεν είναι για χρήση από τα κινούμενα οχήματα! Είναι μόνο γι' αυτό που λέει το όνομά της! Για Έκτακτη Ανάγκη!

Σήμερα, με πολύ αυξημένη κίνηση (λόγω εξόδου Πάσχα των "τελευταίων"), η Λ.Ε.Α χρησιμοποιήθηκε κατά κόρο από αυτοκίνητα που οι οδηγοί τους είχαν σοβαρό λόγο να πιστεύουν ότι διαθέτουν σαφώς υψηλότερο I.Q. από τους υπόλοιπους, από τη μάζα, από τους πολλούς κουτούς που είχαν γεμίσει τις υπόλοιπες λωρίδες του δρόμου. Κάποιοι (πολύ λίγοι) από αυτούς τους οδηγούς με το υψηλό I.Q., αναγκάστηκαν κάποια στιγμή να σταματήσουν, να εξηγήσουν σε αστυνομικούς της τροχαίας, πού βασίζουν την πίστη τους περί ανωτερότητάς τους και να παραλάβουν ένα σχετικό "σημείωμα". (Δυστυχώς πολλοί από αυτούς θα καταφέρουν τις επόμενες μέρες να πείσουν κάποιους άλλους αστυνομικούς της τροχαίας ότι το συγκεκριμένο σημείωμα αποτελεί μια τραγική παρεξήγηση, μια αδικία της πολιτείας εις βάρος τους και θα γλιτώσουν τα ζεστά ευρουλάκια τους από την άσκοπη μετακίνηση προς τα δημόσια ταμεία της χώρας). Κάποιοι άλλοι (από την ίδια συνομοταξία πάντα) έπαιζαν "κρυφτούλι" με τα περιπολικά της τροχαίας που προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν την τήρηση των κανόνων πρόσβασης της Λ.Ε.Α.

Σίγουρα όμως, κανείς από τους προαναφερθέντες δε σκέφτηκε:
  1. Ότι αν συμβεί στους ίδιους κάτι κακό, θα καταριούνται το άχρηστο κράτος που έκανε ώρες να τους στείλει ασθενοφόρο, πυροσβεστικό όχημα κλπ.
  2. Ότι αν το παιδί στο αυτοκίνητο ζαλιστεί, θελήσει να κάνει εμετό και τολμήσουν να κάνουν δεξιά και να σταματήσουν στη Λ.Ε.Α. πιθανότατα θα τους σκοτώσει (μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά τους) κάποιος από τους άλλους με εξίσου "υψηλό I.Q.".
  3. Ότι αν στη Λ.Ε.Α. κινούνταν (λέω εγώ τώρα) κάποιοι ποδηλάτες (όπως έκανα εγώ το περασμένο Σάββατο και όπως κάνουν όλοι οι ποδηλάτες σε τέτοιους δρόμους), θα τους παρέσυραν με μεγάλη ευκολία.
  4. Ότι με τον ίδιο τρόπο παρέσυρε και σκότωσε πριν από μερικούς μήνες ένας "συνάδελφός" τους (πάντα υψηλού I.Q.) τον Άγγλο ποδηλάτη που είχε κάνει το γύρο του κόσμου και ήρθε στη Βαρυμπόμπη να συναντήσει τον κοντράκια, γκαζοφονιά που θεώρησε τη Λ.Ε.Α τον ταχύτερο δρόμο προς τον τερματισμό του αυτοσχέδιου αγώνα του.
Η Λ.Ε.Α. δεν είναι για χρήση από τα κινούμενα οχήματα! Είναι μόνο γι' αυτό που λέει το όνομά της! Για Έκτακτη Ανάγκη!

ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!

  • Σταματήστε να θεωρείτε τους υπόλοιπους ηλίθιους.
  • Σταματήστε να αγνοείτε όλους τους κανόνες και να κάνετε ό,τι γουστάρετε στους δρόμους. Κοστίζει (αίμα και ανθρώπινες ζωές!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: