Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

Ποδηλατικός Απολογισμός

Με το τέλος του 2008, πολλοί από εμάς θα κάνουμε τον ... απολογισμό της χρονιάς. Ο ποδηλατικός απολογισμός της χρονιάς, θα πρέπει μάλλον να θωρηθεί θετικός. Ίσως όχι εντυπωσιακά θετικός, αλλά πάντως ... με θετική τάση!

Φίλοι και γνωστοί μου λένε συχνά ότι τους τελευταίους μήνες βλέπουν πολλά περισσότερα ποδήλατα στους δρόμους, σε σχέση με παλιότερα. Τους έχει κάνει εντύπωση αυτό, και όταν το συνδυάζουν με τη "διαφήμιση" που τους κάνω εγώ στις συζητήσεις μας, συνειδητοποιούν ότι δεν πρόκειται για ατομική μου τρέλα, αλλά για ένα γενικότερο ρεύμα που σιγά-σιγά δημιουργείται. 

Μακάρι το 2009 η τάση αυτή να συνεχιστεί και να αποδειχτεί ότι δεν πρόκειται για τρέλα ή για μόδα, αλλά για μια τάση πο δημιουργείται από την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων στο τεράστιο πρόβλημα της μετακίνησης μέσα στον αστικό ιστό. Αυτό είναι το σημαντικότερο και αυτό για το οποίο όλοι εμείς οι ποδηλάτες πρέπει να δώσουμε τη μάχη το 2009. Να πείσουμε δηλαδή ότι η αύξηση των πωλήσεων ποδηλάτων δεν είναι ούτε μόδα, ούτε τρέλα. Είναι ένα διογκούμενο ρεύμα το οποίο θα μπορέσει να δημιουργήσει την απαραίτητη πίεση προς όσους παίρνουν τις αποφάσεις σε αυτόν τον τόπο και να τους κάνει να καταλάβουν πως δεν αρκούν οι υποσχέσεις και τα προεκλογικά πυροτεχνήματα, αλλά χρειάζονται ενέργειες που θα διεκολύνουν τη διόγκωση αυτού του ρεύματος και θα επιτρέψουν την ανάπτυξη αυτής της εναλλακτικής μορφής μετακίνησης που τόσο έχουν ανάγκη οι μεγαλουπόλεις και κυρίως η Αθήνα.  

Ταυτόχρονα, οι ποδηλάτες πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ενέργειές μας. Δεν πρέπει να καταντήσουμε γραφικοί. Δεν πρέπει η προσπάθειά μας να ακουστούμε και να φανούμε, να μας οδηγήσει σε ακρότητες και σε περιθωριακές συμπεριφορές. Διεκδικούμε τη θέση μας και τα διακαιώματά μας στο δρόμο. Δεν διεκδικούμε τον αποκλεισμό ή τον εξοστρακισμό άλλων τρόπων μετακίνησης. Δεν γινόμαστε εχθρικοί προς τα ΙΧ. Απλώς δείχνουμε με τη στάση μας ότι αξιώνουμε σεβασμό στα διακιώματά μας και ότι δεν υπάρχει κάποιος χρήστης του δρόμου που να έχει περισσότερα διακιώματα από κάποιον άλλο.

Ας έχουμε αυτά στο μυαλό μας όταν κινούμαστε στους δρόμους και θέλω να πιστεύω ότι το 2009 θα είναι μια ακόμα καλύτερη (αν μη τι άλλο - ποδηλατικά) χρονιά!

Χρόνια πολλά σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: