Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Ποδηλατόδρομοι στη Ναύπακτο

Η τύχη το έφερε, ακριβώς ένα χρόνο μετά το τελευταίο post μου σε αυτό το blog (και ενώ - όπως έχω ήδη αναφέρει - συνεχίζω να είμαι ενεργός blogger σε θέματα που αφορούν την αθλητική πλευρά της ποδηλασίας) να έχω θέμα που με κάνει να επανέλθω...

Το Σαββατοκύριακο πήγα στη Ναύπακτο (για μίνι απόδραση, μπάνιο, κλπ.). Με έκπληξη διαπίστωσα ότι στην πόλη υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, τόσο στους κεντρικούς της δρόμους, όσο και στον παραλιακό. Πολύ λιγότερη έκπληξη μου έκανε το γεγονός ότι οι ποδηλατόδρομοι είναι πρακτικά σε αχρηστία. Φίλοι που συχνάζουν τα καλοκαίρια στην περιοχή, με ενημέρωσαν ότι το έργο είναι καινούριο. Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, αποκάλυψε τα συνηθισμένα ρεπορτάζ, τις κριτικές για την ποιότητα του έργου, τις γκρίνιες, κλπ. Κάποιοι γκρινιάζουν επειδή δεν υπάρχουν κολονάκια που να διαχωρίζουν πλήρως τον ποδηλατόδρομο από το δρόμο, κάποιοι άλλοι ασχολούνται με τη χρηματοδότηση της ΕΕ προς το Δήμαρχο, κλπ.

Η άποψή μου είναι απλή:

Ο ποδηλατόδρομος (θα έπρεπε να) διαφυλάσσεται από τους ποδηλάτες, με τη χρήση του και με συνεχείς υποδείξεις προς τους οδηγούς - ώστε να σταματήσουν να παρκάρουν και να τον κλείνουν - και προς τους πεζούς (ώστε να μην περπατάνε αμέριμνα πάνω του). Τα είδα και τα δύο αυτά: στην παραλία - όπου δεν υπάρχουν αυτοκίνητα - οι πεζοί περπατούν αμέριμνα πάνω στον ποδηλατόδρομο και οι ποδηλάτες οπουδήποτε αλλού (ανάμεσα στους πεζούς κάνοντας ελιγμούς)! Στον κεντρικό δρόμο, οι ποδηλάτες (που είναι πολύ λίγοι) πάνε όπου τύχει και οι οδηγοί έχουν άνετο χώρο στάθμευσης!

Η διαγράμμιση είναι πολύ καλή, υπάρχουν και μεταλλικά ανακλαστικά, δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο για ένα λειτουργικό ποδηλατόδρομο. Ποδηλάτες χρειάζονται να χρησιμοποιούν το δρόμο τους. Κι όταν λέω ποδηλάτες δεν εννοώ παιδάκια που βγήκαν με τους γονείς περίπατο στον παραλιακό και πήραν μαζί και το ποδήλατο για να παίξουν!

Φίλοι Ναυπάκτιοι ποδηλάτες: Αφήστε τις γκρίνιες και τα αυτοκίνητα και πιάστε (ποδηλατική) δουλειά. Βγείτε στο δρόμο, ποδηλατήστε, χρησιμοποιείστε τον ποδηλατόδρομο, εξηγήστε με ευγένεια στους οδηγούς και στους πεζούς, αλλά μην τους αφήνετε να σας πάρουν αυτό το έργο, αυτή την κατάκτηση. Αν κάθε οδηγός και κάθε πεζός ακούει κουδουνάκι κάθε φορά που πατάει στον ποδηλατόδρομο, μέσα σε λίγες εβδομάδες θα έχουν όλοι "εκπαιδευτεί" και τότε η συμβίωση θα είναι αρμονική και η μετακίνησή σας άνετη και ασφαλής.